Τρίτη 28 Οκτωβρίου 2014

Η παλαιότητα, η κατασκευή των κτιρίων και η έλλειψη θερμομόνωσης είναι τα σημαντικότερα προβλήματα στην κατανάλωση ενέργειας ενός σπιτιού.
Η σωστή θερμομόνωση μειώνει τον λογαριασμό του ηλεκτρικού, κάνει το σπίτι σας υγιές και εσάς ευσυνείδητους πολίτες, καθώς το σπίτι σας θα επιβαρύνει λιγότερο το περιβάλλον. Τα βασικά στοιχεία ενός κτιρίου που πρέπει να προσεχτούν, όταν αναφερόμαστε στη θερμομόνωση του κελύφους, είναι η ταράτσα και οι περιμετρικοί τοίχοι, φυσικά την ίδια βαρύτητα έχουν το υπόγειο και η πυλωτή.
Η ταράτσα έχει τις μεγαλύτερες απώλειες θερμότητας, γι΄αυτό πρέπει να ελέγχεται συστηματικά και αν διαπιστωθεί πρόβλημα να μονωθεί. Η μόνωση μπορεί να επιτευχθεί με τη χρήση εξηλασμένης (ελαφριές πλάκες πολυστερίνης) ή διογκωμένης πολυστερίνης (φελιζόλ), με πετροβάμβακα, υαλοβάμβακα, φελλό ή μονώσεις κυτταρίνης (παράγονται από ανακυκλωμένο χαρτί).

Ενημερωθείτε αν μπορείτε να μπείτε στο πρόγραμμα Εξοικονόμηση Κατ' οίκον.
Μια ακόμα ασφαλιστική δικλείδα είναι οι φυτεμένες πράσινες ταράτσες, οι οποίες προσφέρουν εκτός από όμορφο αισθητικό αποτέλεσμα επιπλέον θερμομόνωση και προστασία των υλικών.
Για καλύτερο θερμομονωτικό αποτέλεσμα, επενδύονται με μόνωση και οι περιμετρικοί τοίχοι ώστε να προστατεύεται πλήρως το κτίριο. Στην περίπτωση αυτή τα υλικά της επένδυσης θα  πρέπει να σοβατιστούν στη συνέχεια με ειδικούς σοβάδες, ώστε να δημιουργηθεί ένα συμπαγές και αδιαπέραστο περίβλημα, το οποίο τα προστατεύει και δεν αφήνει τη θερμότητα να συσσωρεύεται στην επιφάνειά τους αλλά τη διοχετεύει ξανά στο περιβάλλον.
H μόνωση στα υπόγεια είναι προτιμότερο να πραγματοποιηθεί στο στάδιο της κατασκευής. Φυσικά μπορεί να γίνει αργότερα, αλλά αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να γίνει εσωτερικά. Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα υλικά της θερμομόνωσης εξυπηρετούν και άλλους σκοπούς, π.χ. πυροπροστασία, ηχομόνωση κ.λπ.
Ένας ακόμα χώρος που αν μονωθεί θα νιώσετε τη διαφορά είναι η πυλωτή. Τα στοιχεία τα οποία μπορείτε να προστατέψετε είναι η πλάκα, τα δοκάρια και οι κολόνες, ώστε να μη δημιουργούνται θερμογέφυρες.
Με τη συγκεκριμένη επένδυση, μπορείτε να μπείτε στο πρόγραμμα Εξοικονόμηση Kατ’ οίκον.