Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2013



Έξυπνη Ενέργεια - ΜΟΝΩΣΗ ΔΩΜΑΤΟΣ
Ως μόνωση δώματος κτιρίου εννοούμε το σύνολο των κατασκευών που γίνονται στην οροφή του αφενός για την προστασία του από τις εξωτερικές επιδράσεις στις οποίες υποβάλλεται (αέρα, βροχή, χιόνι, ηλιακή ακτινοβολία) και αφετέρου για την εξασφάλιση συνθηκών άνεσης και υγιεινής στους ενοίκους. Σε κάθε κτίριο πρέπει να εξασφαλίζεται αφενός η σωστή υγρομόνωση του δώματος και αφετέρου η σωστή του επένδυση με θερμομονωτικά υλικά τα οποία θα περιορίσουν την μετάδοση της θερμότητας από και προς το περιβάλλον.
Η μόνωση ενός κτιρίου αποτελεί, μετά την στατική του επάρκεια, το πιο σημαντικό στοιχείο στην κατασκευή του.

ΣΤΕΓΑΝΟΠΟΙΗΣΗ


Χωρίς σωστή υγρομόνωση το νερό μπορεί να επιδράσει στα δομικά στοιχεία του κτιρίου, να οξειδώσει τον οπλισμό και να μειώσει έτσι την στατική του επάρκεια. Επιπλέον οι υγρασίες μπορεί να δημιουργήσουν διάβρωση των τοίχων, των σοβάδων, οροφών και σοβαρές ζημιές στα αντικείμενα και στην περιουσία που υπάρχουν στο εσωτερικό του. Ακόμη η υγρασία μπορεί να ακυρώσει κατ΄ ουσίαν την θερμομόνωση και να αυξήσει τις θερμικές απώλειες του κτιρίου. Ο ρόλος συνεπώς της υγρομόνωσης είναι καθοριστικός για την έλλειψη προβλημάτων υγρασιών και την μακροβιότητα ενός κτιρίου.



ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ – ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ

Η σωστή θερμομόνωση του δώματος ενός κτιρίου και γενικότερα ο σωστός σχεδιασμός του κελύφους του, εξασφαλίζει την ευχάριστη διαμονή των ενοίκων με μείωση των ενεργειακών δαπανών σε θέρμανση, ψύξη και κλιματισμό. Το αρχικό μεγαλύτερο κόστος για την θερμική επένδυση του κτιρίου αποσβένεται πολλαπλά κατά τη διάρκεια της ζωής του. Όσο μεγαλύτερο πάχος θερμομόνωσης τοποθετείται σε ένα κτίριο , τόσο μειώνουμε το λειτουργικό του κόστος, τα έξοδα δηλαδή για πετρέλαιο/αέριο θέρμανσης και ηλεκτρικό ρεύμα για τα ψυκτικά και κλιματιστικά μηχανήματα και επιβαρύνουμε λιγότερο το περιβάλλον. Η θερμομόνωση συνεπώς αποτελεί πραγματικά μία επένδυση σε κάθε κτίριο και δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως μια πολυτέλεια που την επιβάλλουν απλώς οι κανονισμοί.


Θερμομόνωση σε συμβατικό δώμα

Είναι ο πλέον συνήθης τύπος στη χώρα μας. Πρόκειται για μονοκέλυφη κατασκευή, με κύριο χαρακτηριστικό την τοποθέτηση της στεγανοποιητικής στρώσης  σε  υπερκείμενη  θέση  της θερμομονωτικής,  ώστε  να  την  προστατεύει  από  τα  νερά  της  βροχής  παραμένει  όμως εκτεθειμένη η ίδια στα καιρικά φαινόμενα και στον καυτό Ελληνικό ήλιο. Η θερμομονωτική στρώση τοποθετείται συνήθως επάνω από την φέρουσα πλάκα ή επάνω από τη στρώση των κλίσεων. Στο δώμα είναι προτιμότερο η θερμομονωτική στρώση να τοποθετείται επάνω από τη φέρουσα πλάκα, και όχι κάτω από αυτή, καθώς έτσι επιτυγχάνεται η εκμετάλλευση της θερμοχωρητικότητας  της.  Η  θερμική  καταπόνηση  της   πλάκας  είναι  πλέον  σαφώς περιορισμένη  και  επιτρέπει  το  καλοκαίρι  τη  διαμόρφωση  πιο  άνετου  εσωκλίματος.   Στο συμβατικό  δώμα  μπορούν  να  χρησιμοποιηθούν  γραφιτούχο  Διογκωμένο  Πολυστυρένιο ΝEOPOR TX EPS 100. στο κατάλληλο πάχος σύμφωνα με τον ΚΕΝΑΚ. Oι κλίσεις που απαιτούνται  για  την  απορροή  των  υδάτων  στις  υδρορροές  προτέινεται  να  γίνουν   με ελαφρομπετόν στην πυκνότητα των 300kg/m3 για την μικρότερη δυνατή επιβάρυνση της κατασκευής, αλλά και για πρόσθετη θερμοηχομόνωση.  Σαν τελική στρώση οι επιλογές υλικών εξαρτώνται από την χρήση που θα έχει το δώμα. Αυτό μπορεί να είναι μη βατό ή βατό και η βατότητα που απαιτείται εξαρτάται από τη συχνότητα της χρήσης.Λόγω της μεγάλης ποικιλίας υλικών και τεχνικών για την μόνωση των δωμάτων, δεν είναι εύκολη η περιγραφή όλων των συστημάτων, Σε κάθε περίπτωση ο ενδιαφερόμενος πρέπει να απευθύνεται σε ειδικευμένες εταιρείες, με πιστοποιημένα υλικά και έμπειρο τεχνικό προσωπικό.
ΟΦΕΛΗ ΜΟΝΩΣΗΣ ΔΩΜΑΤΟΣ
•           Μείωση των ενεργειακών δαπανών σε θέρμανση, ψύξη και κλιματισμό
•           Προστασία δομικών στοιχείων του κτιρίου από υγρασία
•           Προστασία των ενοίκων και των περιουσιακών στοιχείων
•           Ευχάριστη και υγιεινή διαμονή των ενοίκων
•           Ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου σύμφωνα με τον ΚΕΝΑΚ
 ΑΠΟΣΒΕΣΗ
Η απόσβεση του κόστους υπολογίζεται σε 3-5 χρόνια ανάλογα με το πάχος της θερμομονωτικής στρώσης, των τοπικών συνθηκών κλπ.