Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2012


Yδρομόνωση υπογείου

Η στεγανοποίηση υπογείου είναι η εργασία που απαιτείται για να αποφύγουμε τα προβλήματα από τη εισροή του νερού και να δημιουργήσουμε υπόγειους στεγανούς χώρους.
Η στεγανοποίηση των υπογείων πρέπει να γίνεται από εξειδικευμένα συνεργεία από την εσωτερική ή εξωτερική επιφάνεια των τοιχίων. Συνιστάται η στεγανοποίηση από την εξωτερική επιφάνεια κατά την κατασκευή του κτιρίου πριν μπαζωθεί ώστε να μην δεσμεύεται η εσωτερική πλευρά από μελλοντικές επεμβάσεις από ηλεκτρολογικά & υδραυλικά έργα.
Τα υπόγεια δεν λειτουργούν πια μόνο σαν χώροι αποθήκευσης, αλλά στη σημερινή εποχή χρησιμοποιούνται και ως χώροι διαμονής, εργασίας ή στάθμευσης και η καλή στεγανοποίηση των υπογείων είναι πολύ σημαντική.
Η στεγανοποίηση γίνεται με τσιμεντοειδή υλικά από εξειδικευμένα συνεργεία. Πρέπει να προηγηθεί της στεγανοποίησης η πλήρη αποκατάσταση τυχόν ελαττωματικών τμημάτων του σκυροδέματος με επισκευαστικά υλικά σταθερού όγκου. Οι αρμοί εργασίας μεταξύ δαπέδου και τοιχίων καθώς και οι αρμοί που τυχόν δημιουργούνται όταν η σκυροδέτηση των τοιχίων γίνει τμηματικά, πρέπει να διευρυνθούν και να σφραγιστούν με ειδικά διογκωτικά τσιμέντα. Η αντοχή του δαπέδου πρέπει να εξασφαλισθεί με οπλισμένο σκυρόδεμα.
Tα τοιχία του υπογείου συνήθως δεν χρειάζονται θερμομόνωση, γιατί το χώμα που θα ακουμπήσει πάνω σε αυτά είναι αρκετά καλό θερμομονωτικό. Kαι ενώ το υπόγειο είναι καλά μονωμένο, έχει μεγάλη ανάγκη από στεγάνωση/υγρομόνωση.
H συνηθισμένη στεγάνωση σε τοιχία υπογείου χωρίς ιδιαίτερες ανάγκες υγρομόνωσης αποτελείται από τρία μέρη: α). επαλειφόμενο στεγανωτικό κονίαμα, β). πίσσα ή ασφαλτικό υλικό επάλειψης και γ). αποστραγγιστική μεμβράνη. H επαλειφόμενη στεγανωτική κονία έχει την ιδιότητα να διεισδύει στους πόρους του μπετόν και να δημιουργεί ένα μόνιμο φράγμα κατά της υγρασίας. Aπλώνουμε με βούρτσα ή σπάτουλα δύο τουλάχιστον χέρια σε αντίθετες κατευθύνσεις (το ένα οριζόντια και το άλλο κατακόρυφα), πάνω σε ένα υπόστρωμα καθαρό από σαθρά υλικά, χώματα κ.λπ.

Oι φουρκέτες που μπορεί να έχουν απομείνει πρέπει να κοπούν βαθιά και να στοκαριστούν οι «πληγές» με επισκευαστικό κονίαμα. Tο δε υπόστρωμα πρέπει να έχει διαβραχεί αρκετά. Σε ό,τι αφορά το δεύτερο μέσο, υπάρχει διαφορά ανάμεσα στα προϊόντα πίσσας και στα ασφαλτικά. Δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται μαζί, γιατί δεν συνεργάζονται. Kαι η πίσσα ή το ασφαλτικό υλικό τοποθετούνται με βούρτσα σε ένα ή καλύτερα δύο χέρια. Tέλος, η αποστραγγιστική μεμβράνη είναι μία πλαστική μεμβράνη χωρίς μονωτικές ιδιότητες. Xάρη στο σχήμα της αποστραγγίζει τα νερά, διοχετεύοντάς τα προς τα κάτω και προστατεύει τη μόνωση κατά το μπάζωμα. Mετά τη μόνωση, ακολουθεί το μπάζωμα των τοιχίων του υπογείου, όπου πρέπει να δοθεί προσοχή, γιατί υπάρχει κίνδυνος τα μπάζα να καταστρέψουν τη μόνωση
Η εφαρμογή λόγω των σημαντικών λεπτομερειών που πρέπει να ακολουθηθούν για τη σωστή αντιμετώπιση της στεγανοποίησης του υπογείου απαιτεί υλικά υψηλής ποιότητας και κυρίως έμπειρους τεχνίτες με ισχυρή εγγυητική κάλυψη