Πέμπτη 12 Ιουλίου 2012



Προστασία ενάντια στις καιρικές συνθήκες και την απώλεια θερμότητας
Οι ταράτσες πρέπει να μπορούν να αποστραγγίζουν τα όμβρια ύδατα με αξιοπιστία. Αυτός είναι ο λόγος που ακόμη και οι ταράτσες πρέπει να επιστρώνονται με πίσσα, ιδίως εφόσον λαμβάνονται ειδικά μέτρα για ταράτσες με πίσσα λιγότερο του 2% για να μειωθεί ο κίνδυνος από τη συσσώρευση υδάτων.

Επιπλέον της φυσικής, βιολογικής και δομικής καταπόνησης, οι ταράτσες εκτίθενται και στη θερμική καταπόνηση αλλά και στην επακόλουθη παραμόρφωση με σύνθλιψη.
Η εναλλαγή της θερμότητας και του κρύου στην επιφάνεια των ταρατσών, όπως και η διαφοροποίηση της θερμοκρασίας στο εσωτερικό και στο εξωτερικό έχουν αντίκτυπο στο σύστημα σφράγισης αλλά και στη δομή του κτιρίου. Μακροπρόθεσμα, οι αλλαγές της θερμοκρασίας μπορεί να προκαλέσουν επιζήμιες παραμορφώσεις στα δομικά υλικά και συστατικά. Όταν το NEOPOR είναι σωστά τοποθετημένο προστατεύει τόσο τη δομή όσο και τα υλικά από αυτά τα ανεπιθύμητα αποτελέσματα αλλά και παρέχει την απαιτούμενη θερμομόνωση.

Λειτουργίες και δομή επίστρωσης σε ταράτσες
Ανακαίνιση      συστημάτων σφράγισης ταρατσών

Διάγραμμα τομής επικλινών στοιχείων από ΝΕΟΡΟR
Η διάθεση των απορριμμάτων προβληματίζει όλο και περισσότερο σε περίπτωση ανακαίνισης των ταρατσών. Είναι ο λόγος για τον οποίο πρέπει κανείς να βεβαιωθεί για το αν οι υφιστάμενες στρώσεις μόνωσης και οι παλιές μεμβράνες αναπνοής μπορούν να παραμείνουν. Σε πολλές περιπτώσεις, πρόκειται για μια εφικτή λύση τόσο σε επίπεδο περιβάλλοντος όσο και σε επίπεδο οικονομίας. Κάθε κυματοειδής επιφάνεια, φουσκάλες ή πτυχώσεις που υπάρχουν επί του συστήματος σφράγισης που δεν είναι πλέον λειτουργικό, θα πρέπει να αφαιρεθεί και να μπαλωθεί. Σε κάθε τέτοια εργασία ανακαίνισης, θα πρέπει να εισάγεται επιπλέον μόνωση με ΝΕΟΡΟR κάτω από το νέο σύστημα σφράγισης, ιδιαιτέρως εφόσον, κατά κανόνα, μια επιπλέον στρώση ΝΕΟΡΟR στο κατάλληλο πάχος μπορεί να τοποθετηθεί πάνω στην καθαρισμένη μεμβράνη χωρίς να υφίστανται προβλήματα συμμόρφωσης με κριτήρια που σχετίζονται με την ενέργεια. Η στρώση αντιστάθμισης της πίεσης των ατμών, το σύστημα σφράγισης της ταράτσας και η προστασία της επιφάνειας θα πρέπει να εγκαθίστανται στην κορυφή, όπως συμβαίνει σε νέες κατασκευές. Επίσης, η στέγη θα πρέπει να ασφαλίζεται ώστε να μην μπορεί να παρασυρθεί από ισχυρούς ανέμους.

Λεπτομέρεια της κορυφής και της υδροροής
Στην περίπτωση ταρατσών με πίσσα λιγότερη του 2%, συστήνεται η επιπρόσθετη θερμομόνωση να έχει επικλινή διάταξη στοιχείων ΝΕΟΡΟR προκειμένου να διασφαλιστεί η σωστή αποστράγγιση των υδάτων.

Τι είναι το NEOPOR;

Το NEOPOR είναι το αποτέλεσμα της έρευνας της BASF και είναι το μοναδικό υλικό που προσφέρει Θερμο - Ηχο - Πυροπροστασία!
Το NEOPOR είναι η θερμομονωτική πλάκα για την μόνωση νέας γενιάς. Πραγματοποιήθηκε χάρη στις τεχνολογικές καινοτομίες, που εφάρμοσαν τα εργαστήρια έρευνας της εταιρείας BASF. Το NEOPOR, χάρη στα φυσικά χαρακτηριστικά του αποτελεί ένα επαναστατικό προϊόν για τη θερμομόνωση των κτιρίων διαθέτοντας μονωτική ικανότητα που κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί μέχρι σήμερα για οποιοδήποτε συμπυκνωμένο πολυστυρένιο.
Η BASF AG κατασκευάζει το Neopor με τη μορφή κόκκων πολυεστερίνης που περιέχουν γραφίτη. Από την επεξεργασία αυτών των μαύρων σωματιδίων, προκύπτουν αφρώδεις πλάκες, μπλοκς ή ειδικού σχήματος εξαρτήματα με χαρακτηριστικό ασημί-γκρί χρώμα. Για την επεξεργασία χρησιμοποιούνται συμβατικές μηχανές EPS.
Σε σχέση με το συμβατικό EPS, το Neopor μπορεί να πετύχει το ίδιο μονωτικό αποτέλεσμα, απαιτώντας σημαντικά λιγότερο υλικό.
Η καινοτομία NEOPOR είναι προφανής σε όλους. Η πλάκα παρουσιάζεται σε ένα κομψό γκρι-ασημί χρώμα που αποκαλύπτει το μεγάλο του μυστικό. Το στοιχείο που κάνει το NEOPOR μοναδικό προϊόν του είδους του είναι ο γραφίτης. Ο γραφίτης παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στη διαδικασία μεταφοράς της θερμότητας στο εσωτερικό του υλικού. Πιο συγκεκριμένα, παρεμβαίνει στη θερμότητα που διαχέεται με ακτινοβολία, μειώνοντάς την αισθητά χάρη στις βέλτιστες ιδιότητες απορρόφησης και αντανάκλασης.
 Πώς δημιουργήθηκε το NEOPOR
Η γραμμική παράσταση δείχνει την πορεία της θερμικής αγωγιμότητας ανάλογα με την πυκνότητα των υλικών που μελετήθηκαν. Η BASF κατόρθωσε να εξασθενίσει το λάμδα φωτεινότητας ενσωματώνοντας μόρια γραφίτη στο εσωτερικό της πρώτης ύλης του πολυστυρενίο: ο γραφίτης έχει την ιδιότητα να απορροφά, να αντανακλά και να διασκορπίζει τη θερμότητα που μεταφέρεται με μορφή θερμικής ακτινοβολίας, βελτιώνοντας αισθητά την θερμική αγωγιμότητα. Έτσι δημιουργήθηκε το Neopor.
Το NEOPOR φέρνει την επανάσταση στην αντίληψη της θερμομόνωσης αποδεικνύοντας πως ακόμη και σε χαμηλή πυκνότητα, σε αντίθεση με το XPS, μπορούν να επιτευχθούν βέλτιστες μονωτικές επιδόσεις.

Το NEOPOR φροντίζει το περιβάλλον
Η θερμότητα του πλανήτη, οι κλιματολογικές αλλαγές, η αλλοίωση των στρωμάτων της ατμόσφαιρας, η ξήρανση του υδροφόρου ορίζοντα και η μείωση των φυσικών πόρων είναι ανησυχητικές συνέπειες της ανεξέλεγκτης απόλαυσης της φύσης από τον άνθρωπο.
Από το σύνολο της ενέργειας που χρησιμοποιείται - ένα τρίτο προορίζεται για την παραγωγή ενέργειας, ένα τρίτο για τις μεταφορές και ένα τρίτο για την παραγωγή θερμότητας. Η καλή μόνωση ενός κτιρίου επιτρέπει να μειωθεί μέχρι και 60% η ανάγκη καυσίμων για να διατηρηθούν στο εσωτερικό του οι ιδανικές συνθήκες θερμότητας. Εξοικονομείται ενέργεια που με τον καιρό λαμβάνει σημαντικές διαστάσεις με συνεπακόλουθη μείωση των εκπομπών CO2 στην ατμόσφαιρα.

Το NEOPOR είναι η θερμομονωτική πλάκα που ανταποκρίνεται αποτελεσματικά σε αυτά τα προβλήματα. Η εξαιρετική του απόδοση συμβάλλει:
·         στην εξοικονόμηση των φυσικών πόρων που είναι απαραίτητοι για την παραγωγή του
·         στη μείωση των εκπομπών αερίων στην ατμόσφαιρα που ευθύνονται για το φαινόμενο του θερμοκηπίου, χάρη στην εξοικονόμηση ενέργειας.
·         στη μείωση του κόστους για θερμομόνωση

Τρία Επιχειρήματα για το NEOPOR
Θερμομόνωση
Το NEOPOR χαρακτηρίζεται από την εξαιρετική θερμομονωτική του απόδοση, που το καθιστά κορυφαίο και προσδιορίζει σήμερα τους κανόνες του μέλλοντος στον τομέα της θερμομόνωσης.
Ηχομόνωση
Τα πλεονεκτήματα του NEOPOR σε σχέση με την ηχομόνωση είναι σαφή. Εργαστηριακές μετρήσεις του Γερμανικού Ινστιτούτου Δόμησης απέδειξαν ότι η χρήση του NEOPOR για την μόνωση της οικοδομής μειώνει εώς και 18 db την ηχορύπανση στον χώρο. (Deutsches Institut fur Bautechnik Zulassungsnummer Z-33.4-449).
Πυροπροστασία
Το NEOPOR πείθει με τις ιδιότητές του και στον τομέα της πυροπροστασίας. Μετά από ειδικές μετρήσεις του Γερμανικού Ινστιτούτου Δόμησης κατατάχθηκε στην ομάδα των άφλεκτων υλικών B1 DIN 4102 (Deutsches Institut fur Bautechnik).

Εξοικόνομηση Ενέργειας και Χρημάτων

Πολλά παλιά κτίρια έχουν απαιτήσεις σε θερμότητα πάνω από 200 kWh/(m2 a). Η αντιστοιχία σε πετρέλαιο θέρμανσης είναι 20 λίτρα ανά τετραγωνικό μέτρο τον χρόνο για κάθε χειμώνα. Η αντιστοιχία σε φυσικό αέριο είναι περίπου 20 m3 ανά τετραγωνικό μέτρο τον χρόνο για κάθε χειμώνα.
Κατά συνέπεια, μία κατοικία των 150 m2 με απαιτήσεις θερμότητας ίση με 200 kWh/(m2 a) καταναλώνει περίπου 3000 λίτρα πετρελαίου θέρμανσης ή 3000 m3 φυσικού αερίου κάθε χειμώνα. Αυτά τα νούμερα κατανάλωσης μπορούν να μειωθούν σημαντικά με μία σειρά μέτρων. Μελέτες έδειξαν ότι εύκολα μπορούμε να πετύχουμε οικονομία της τάξης του 50% μέσω της θερμομόνωσης (πηγή: Institut Wohnen und Umwelt). Τα χρήματα που ξοδεύονται για την υλοποίηση της κατάληλης θερμομόνωσης αποσβαίνονται μόλις από τον πρώτο χειμώνα. Ταυτόχρονα τα θετικά αποτελέσματα στο περιβάλλον από τη μείωση της μόλυνσής του είναι αυταπόδεικτα.

Καλύτερη ποιότητα ζωής

Οι μη μονωμένες κρύες, εξωτερικές επιφάνειες ενός κτίσματος, ακτινοβολούν κρύο αέρα, δημιουργώντας ανθιυγεινά ρεύματα μέσα σε αυτό. Πολύ περισσότερο τα μη μονωμένα ή ελλειπώς μονωμένα τμήματα ενός κτίσματος αναπτύσουν υγρασία. Η υγρασία αυτή επηρεάζει αρνητικά την υγεία και την ποιότητα ζωής αυτών που κατοικούν στο κτίσμα, ενώ μπορεί να δημιουργηθεί και δομική ζημία στο ίδιο το κτίριο. Αυτές οι βλάβες αναγνωρίζονται από τις σκούρες κηλίδες στους τοίχους, ειδικά στις γωνίες, όπου αναπτύσσονται θερμικές γέφυρες.

Μόνωση για διατήρηση της αξίας

Συντήρηση δεν χρειάζονται μόνο τα μηχανήματα. Τα σπίτια χρειάζονται επίσης τακτική συντήρηση για να διατηρούν την αξία τους. Η μόνωση με το NEOPOR και τα πλεονεκτήματα που αυτή προσδίδει, αυξάνουν την αξία της οικοδομής σας.

Σύγκριση υλικών βάσει ανάλυσης οικολογικής αποτελεσματικότητας

Η ανάλυση οικολογικής αποτελεσματικότητας εξετάζει τα προϊόντα και τις διεργασίες τόσο από οικονομικής όσο και από περιβαλλοντικής άποψης ώστε να να αναδείξει τα πιο αποτελεσματικά. Σε σχέση με άλλα εναλλακτικά προϊόντα, το NEOPOR προσφέρει μεγαλύτερο πλεονέκτημα με χαμηλότερο κόστος, ενώ ταυτόχρονα είναι φιλικότερο προς το περιβάλλον. Το αποτέλεσμα αυτής της εξέτασης μπορείτε να το δείτε στο παρακάτω γράφημα.
Το εκπληκτικό πλεονέκτημα του NEOPOR είναι ότι προσφέρει το ίδιο αποτέλεσμα με τα εναλλακτικά υλικά, χρησιμοποιώντας 50% λιγότερο υλικό. Η μείωση αυτή αντανακλά τόσο στο κόστος όσο και στις επιπτώσεις στο περιβάλλον. Επιπλέον το ίδιο αποτέλεσμα επιτυγχάνεται με υλικό που είναι 15% έως 20% λεπτότερο.