Τρίτη 19 Ιουνίου 2012



Η προστασία από το κρύο, τη ζέστη και την υγρασία επιτυγχάνεται σε μεγάλο βαθμό από την μόνωση που θα κατασκευάσουμε στην ταράτσα (δώμα) της οικοδομής μας. Όταν λέμε μόνωση, εννοούμε την ολοκληρωμένη κατασκευή από διάφορα υλικά που αποτελείται από την θερμομονωτική στρώση, από την στεγανοποίηση για την προστασία της ταράτσας και της θερμομόνωσης και από την τελική στρώση της επιφάνειας που διαμορφώνεται.
Σ΄ αυτήν (την τελική επιφάνεια) οφείλεται το αν μπορούμε να κάνουμε - χωρίς κανένα περιορισμό - χρήση της ταράτσας μας (βατή ταράτσα) ή να κάνουμε χρήση με περιορισμούς στις δραστηριότητες μας (μη βατή ταράτσα).
Τα βατά δώματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν χωρίς κανένα πρόβλημα για το άπλωμα των ρούχων, την λειτουργία τους σαν καθιστικοί χώροι κ.λπ. Σ αυτά τα βατά δώματα, μπορούμε να τοποθετήσουμε στην τελευταία στρώση πλάκες ταρατσών, μάρμαρα, μωσαϊκό κ.ά.
Στα μη βατά δώματα, μπορούμε να τοποθετήσουμε στη τελευταία στρώση χαλίκια, γαρμπίλι, πλάκες ελεύθερες (χωρίς λάσπη) ή ακόμα πλάκες με ενσωματωμένο το θερμομονωτικό υλικό.
Θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε τι ανάγκες έχουμε και μετά να αποφασίσουμε αν χρειάζεται η ταράτσα μας να είναι βατή ή όχι.
Πρέπει επίσης να γνωρίζουμε ότι:
 Τα βατά και μη βατά δώματα, αν έχουν κατασκευασθεί σωστά, παρέχουν τον ίδιο συντελεστή όσον αφορά τη θερμομόνωση και την ίδια προστασία από την υγρασία.
Τα μη βατά δώματα έχουν μικρότερο κόστος χωρίς να επηρεάζεται καθόλου η θερμομονωτική αξία της κατασκευής τους.
Υπάρχουν στο εμπόριο κατάλληλα υλικά για τη χρήση των μη βατών δωμάτων με κόστος πολύ χαμηλό,
Το
 μωσαϊκό, οι πλάκες, τα πλακάκια και το γαρμπιλομπετόν είναι υδατοπερατά υλικά και δεν εξασφαλίζουν στεγανοποίηση.
Με όσα αναφέρθηκαν παραπάνω αλλά και με τα στοιχεία που αναφέρει ο πίνακας, πιστεύουμε να είναι πιο εύκολη ή σωστή απόφαση για βατό η μη βατό δώμα.

Υγρασία (Ανίχνευση - Εντοπισμός - Αντιμετώπιση)
Υγρασία (Ανίχνευση - Εντοπισμός - Αντιμετώπιση)

Ενα από τα μεγαλύτερα προβλήματα στην οικοδομή, είναι η εμφάνιση υγρασίας. Η υγρασία μπορεί να εμφανιστεί σε διάφορα σημεία των δομικών στοιχείων και για διαφορετικούς λόγους οι οποίοι πολλές φορές συνδυάζονται.
Η θερμογραφία και η κάμερα IR μπορεί να εντοπίσει υγρασίες οι οποίες ακόμη δεν έχουν γίνει ορατές σε γυμνό μάτι η ακόμη να εντοπίσει και την πηγή τους ή την πορεία τους



Όταν δούμε μούχλα στο εσωτερικό του σπιτιού
Η μούχλα οφείλεται στη συμπύκνωση των  υδρατμών του χώρου. Πρέπει να γνωρίζουμε ότι  όταν η σχετική υγρασία αυξάνει και πλησιάζει την περιοχή του κορεσμού, τότε αρχίζει να παρατηρείται συμπύκνωση. Δηλαδή, ο υδρατμός από αέριο γίνεται νερό που κινδυνεύει να παγώσει.
Η συμπύκνωση προέρχεται αποκλειστικά από την ψύξη του αέρα. Ο ζεστός αέρας ψύχεται μόλις έρθει σε επαφή με τους κρύους τοίχους, δάπεδα, οροφές και υγροποιείται. Η υγρασία που οφείλεται στην συμπύκνωση εμφανίζεται σε πάρα πολλές κατασκευές, δημιουργεί μούχλες, μαυρίλες και ανθυγιεινό περιβάλλον. Το χειμώνα παρουσιάζεται σε χώρο που δεν έχει θερμομονωμένους τοίχους, δοκάρια από μπετόν, πλάκες οροφής, δάπεδα κλπ.
Εμφανίζεται πιο εύκολα στα δομικά στοιχεία από μπετόν (να θυμίσουμε ότι το μπετόν αφήνει την θερμότητα να περνά 4 φορές πιο εύκολα από ότι τα τούβλα), γιατί κρυώνουν πιο εύκολα πιο γρήγορα και πιο πολύ. Καλέστε την MONOPLUS για να ελέγξει τον χώρο και να σας προτείνει τα μέτρα που πρέπει να πάρετε για να σταματήσει το φαινόμενο. Για να αντιμετωπισθεί αυτή η υγρασία μόνο ένας τρόπος υπάρχει: Να θερμομονώσουμε τα δομικά στοιχεία που είναι αμόνωτα, για να εμποδίσουμε να ψυχθεί ο αέρας.
Είναι η μούχλα επικίνδυνη για την υγεία μας; 
Η μούχλα είναι μύκητες που μεταφέρονται με τον αέρα  και  η έκθεση σε αυτούς μας δημιουργεί προβλήματα υγείας, κυρίως σε παιδιά. Παρατηρήθηκαν  από διεθνείς έρευνες ότι  τα προβλήματα που δημιουργούν στην υγεία μας οι αερομεταφερόμενοι μύκητες είναι βήχας, δύσπνοια, αναπνευστικά, αγγειακά νευρολογικά , αλλεργικά, μολύνσεις  κ.λπ.Που είναι πιθανό να εμφανιστεί μούχλα στο σπίτι μας.
 Τα περισσότερα εκτεθειμένα δομικά στοιχεία στην υγρασία από συμπύκνωση είναι:
- Τα εξωτερικά δομικά στοιχεία κυρίως στα σημεία όπου εμφανίζονται θερμογέφυρες.
- Τα δάπεδα των ισογείων όταν είναι οροφές υπογείων που δεν θερμαίνονται.
- Τα δάπεδα επάνω από πυλωτή και τα περιμετρικά στοιχεία των υπογείων
Μπορεί  το σπίτι μας να είναι καινούργιο (μέσα στη δεκαετία ), αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι  οπωσδήποτε δεν θα εμφανιστεί μούχλα  και αυξημένη υγρασία στον εσωτερικό χώρο του σπιτιού.Πως θα φύγει η μούχλα.
-Η εξωτερική στεγανοποίηση με στεγανωτικά, χρώματα κ.λπ , μεγεθύνει το πρόβλημα.  - Να διασφαλίσουμε έναν τρόπο (φυσικό η τεχνητό) να αερίζεται ο χώρος τακτικά .    
- Να μην έχουμε την θέρμανση σε μεγάλη θερμοκρασια.
α 
- Να μειώσουμε την παραγωγή υδρατμών.
- Να βελτιώσουμε την κατασκευή με υλικά που "αναπνέουν", δηλαδή που επιτρέπουν τους υδρατμούς να βρίσκουν διέξοδο προς την ατμόσφαιρα .
Η  MONOPLUS  αναλαμβάνει έργα Μόνωσης και Στεγανοποίησης, κάθε είδους και κλίμακας. Από ένα απλό σπίτι μέχρι ένα μεγάλο οικοδομικό έργο, μπορούμε να φέρουμε σε πέρας εργασίες υψηλού επιπέδου σύμφωνα με τις Ευρωπαικές προδιαγραφές, χρησιμοποιώντας πιστοποιημένα υλικά .
Στην εταιρία MONOPLUS  διαθέτουμε έμπειρο και τεχνικά πιστοποιημένο συνεργείο μας που θα προτείνει λύσεις και είναι σε θέση να παρέχει τις υπηρεσίες του για κάθε είδους περίπτωση μόνωσης, στεγανοποίησης και ενεργειακής βελτίωσης. Το άρτια εκπαιδευμένο προσωπικό θα ασκήσει όλες τις σύχρονες μεθόδους εφαρμογής των κατάλληλων, κατά περίπτωση, υλικών και θα είναι στο πλευρό σας για κάθε συμβουλή. Και εδώ είναι το σημείο που κάνει τη διαφορά της MONOPLUS έναντι στον ανταγωνισμό: γνωρίζουμε τα υλικά  που χρησιμοποιούμε και αντιλαμβανόμαστε τις απαιτήσεις κάθε έργου, 
Η ΜΟΝΩΣΗ είναι η κρυμμένη ΠΟΙΟΤΗΤΑ στην οικοδομή.
Είναι το μοναδικό κόστος σε μια οικοδομή που θα μας κάνει απόσβεση χρημάτων λόγω του ότι θα μας κάνει εξοικονόμηση ενέργειας, παρέχοντας ζέστη το χειμώνα και δροσιά το καλοκαίρι. Με λίγα λόγια μας προσφέρει «ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ