Κυριακή 4 Μαρτίου 2012

πράσινες ταράτσες


Πράσινες ταράτσες
Φυτεύοντας την…ταράτσα μας
Το υλικό της φύτευσης μπορεί να αποτελείται από απλούς χαμηλούς θάμνους (μικρές πόες) μέχρι και τροπικά φυτά. Τα πάντα εξαρτώνται από το πόσα χρήματα θέλουμε να ξοδέψουμε και πόσο χρόνο επιθυμούμε να αφιερώνουμε για τη φροντίδα του κήπου. Για τους ειδικούς, η φύτευση χωρίζεται σε δύο είδη. Η συνηθέστερη και γενικά περισσότερο προτεινόμενη είναι η εκτατική. Σημαίνει ότι καταλαμβάνει περισσότερη έκταση αλλά πάει σε μικρότερο βάθος. Αυτή έχει και το μικρότερο βάρος (περίπου 120 κιλά/τ.μ. όπως προείπαμε). Το άλλο είδος είναι η εντατική φύτευση η οποία διαθέτει φυτά που πάνε σε μεγαλύτερο βάθος (π.χ. περιλαμβάνει μέχρι και δέντρα σε ειδικά δοχεία φύτευσης) και γενικά έχει μεγαλύτερη «ένταση». Στην εκτατική φύτευση, που έχει και το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, τα φυτά μπορούν να φτάσουν ακόμη και τα 35 εκατοστά σε ύψος. Πολύ καλή επιλογή σε αυτή την περίπτωση είναι τα λεγόμενα παχύφυτα που έχουν σαρκώδη φύλλα και μεγαλύτερες αντοχές στις θερμοκρασίες. Επίσης μπορούν να τοποθετηθούν ακόμα και τα λεγόμενα αρωματικά φυτά της ελληνικής φύσης όπως ρίγανηθυμάρι και ματζουράνα. Αυτά προσαρμόζονται αμέσως σε μικρού ύψους τροφικό υπόστρωμα και σε σκληρές καιρικές συνθήκες.
 Xρειάζεται αρκετή κουβέντα με τον ειδικό που θα μας βοηθήσει για την εγκατάσταση, κυρίως για τη σωστή επιλογή των φυτών. Το γκαζόν για παράδειγμα είναι πολύ όμορφο αλλά θέλει πολύ συχνή φροντίδα. Είναι καλύτερα να το αποφύγουμε αν δεν έχουμε χρόνο να ασχολούμαστε συνέχεια μαζί του. Υπάρχουν άπειρα ήδη φυτών που με χαμηλό κόστος αναβαθμίζουν εξίσου σημαντικά το αισθητικό αποτέλεσμα στο έργο μας.
Πιστοποίηση και mini γραφειοκρατεία
H εγκατάσταση μιας πράσινης ταράτσας δεν επηρεάζει την πολεοδομική άδεια του κτιρίου ενώ στην Ελλάδα δεν υπάρχει και κάποια πιστοποιημένη διαδικασία. Πρέπει όμως να είμαστε βέβαιοι πως ο επαγγελματίας που θα αναλάβει τη διαδικασία γνωρίζει καλά τη δουλειά του και τις επικίνδυνες παραμέτρους που μπορούν να προκύψουν από το επιπλέον βάρος στο κτίριο. Γενικά πάντως το επιπλέον βάρος των 120 κιλών ανά τ.μ. σε ένα καινούριας τεχνολογίας κτίριο δεν θεωρείται επικίνδυνη προσθήκη. Στην Ευρώπη, υπάρχει το παράδειγμα της Γερμανίας, όπου υπολογίζεται πως περίπου το 10% των κτιρίων της χώρας διαθέτει πράσινη ταράτσα, σκεπή ή οροφή. Για το λόγο αυτό το γερμανικό Τεχνολογικό Ινστιτούτο Τεκμηρίωσης είναι από τα λίγα στην Ευρώπη που διαθέτουν πιστοποιημένη διαδικασία.
Πράσινη ταράτσα = Χρηστική ταράτσα
Κανείς δεν μας απαγορεύει να φυτεύουμε με πράσινο ολόκληρη την ταράτσα. Όμως μοιάζει ιδανική επιλογή αν εξασφαλίσουμε και λίγο χώρο για μια ωραία πέργκολα με καλαίσθητο και οικολογικό ξύλο. Έτσι δημιουργούμε ένα χώρο αναψυχής για όλη την οικογένεια. Εκεί μπορεί να τοποθετηθεί και το αγαπημένο μας μπάρμπεκιου. Επιπλέον, αν έχουμε αρκετό χώρο μπορούμε να δημιουργήσουμε και βατές περιοχές ανάμεσα στη φύτευση. Αυτές «ντύνονται» με οικολογικά υλικά όπως θραυστό κεραμίδι ήτυποποιημένο φλοιό πεύκου (εισάγεται από την Αφρική). Ο φλοιός έχει και επιπλέον ιδιότητες που περιορίζουν τα ζιζάνια. Εναλλακτικά, μπορούμε να επιλέξουμε ελαφρέςψηφίδες (πετρώματα) σαν μικρό χαλίκι που μπορεί να είναι και έγχρωμο.
Μέση τιμή 85-90 ευρώ/τ.μ.Για να πρασινίσει σήμερα μια ταράτσα, με τη βοήθεια ειδικού, υπολογίστε κόστος περίπου 85-90 ευρώ ανά τ.μ. Είναι λίγο ακριβότερο από μια απλή μονωτική διαδικασία και αισθητική μικρεπέμβαση αλλά αποφέρει πολύ σημαντικά οφέλη. Βέβαια, η τιμή αυτή είναι καθαρά ενδεικτική, αν σκεφτούμε ότι οι τιμές του φυτικού υλικού διαφέρουν πολύ. Υπάρχουν φυτά αρκετά φτηνά αλλά και αρκετά ακριβά. Μπορείτε να επιλέξετε την φθηνή λύση των σπόρων, αρκεί να περιμένετε μερικούς μήνες μέχρι να φυτρώσουν. 
 Δεν υποστηρίζεται από επιδοτήσεις: O νόμος για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων αναφέρει τις πράσινες ταράτσες ως ένα μέσο βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης των κατασκευών, αλλά δεν υπάρχει κάποια διαδικασία επιδότησης για τέτοιου είδους εγκατάσταση, παρόλο που αποτελεί μια πολύ καλή θερμομονωτική μέθοδος.
 Περί συντήρησης ο λόγος: Όπως προείπαμε, η σωστή επιλογή της φύτευσης είναι πολύ σημαντικός παράγοντας επιτυχίας μιας πράσινης ταράτσας. Αν για παράδειγμα δεν έχουμε πολύ χρόνο για πότισμα τότε είναι λάθος να βάλουμε απαιτητική και ευαίσθητη φύτευση όπως το γκαζόν. Ο υπέργειος κήπος λειτουργεί όπως κάθε άλλος κήπος και όπως εμείς τον έχουμε επιλέξει να είναι. Το τροφικό υπόστρωμα, αν δεν το κουράσουμε εξ αρχής με λιπάσματα και επιλέξουμε πιο οικολογική διαχείρισή του, διαρκεί ακόμα και δεκαετίες. Ας μην ξεχνάμε ότι η φύση έχει την ιδιότητα να αυτοανανεώνεται. Τα φύλλα από τα φυτά που πέφτουν γίνονται ιδανικό λίπασμα και ανανεώνουν την αποδοτικότητα του τροφικού υποστρώματος.Οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο χώρο δίνουν εγγυήσεις αρκετών ετών ανάλογα φυσικά τις προδιαγραφές του έργου. Βέβαια, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως ο κήπος αποτελεί μια οργανική, «ζωντανή» οντότητα. Αν αμελούμε τη φροντίδα του θα ξεραθεί και υπεύθυνοι θα είμαστε εμείς. Πριν λοιπόν κάνουμε μια τέτοια επένδυση πρέπει να είμαστε αρκετά συνειδητοποιημένοι.
Τι μπορεί να πάει στραβά;
Οι κινδυνοι και τα λάθη στην κατασκευή μιας πράσινης ταράτσας μπορούν να οδηγήσουν στα εξής, πιο συχνά εμφανιζόμενα, προβλήματα
-         Να βουλώσουν οι αποχετεύσεις της ταράτσας
-         Να δημιουργηθούν προβλήματα στη διαδικασία του σωστού ποτίσματος των φυτών
-         Να ξηλωθούν από τον αέρα φυτά ή άλλα κομμάτια της εγκατάστασης και να χτυπήσουν κάποιον.
-         Να δημιουργηθεί ρήγμα στην υγρομόνωση του κτιρίου
Η επιλογή του σωστού κατασκευαστή αποτελεί εγγυήση ότι τίποτε από τα παραπάνω δεν θα συμβεί.
Κάνε την ταράτσα σου πράσινη…
Με λογικό κόστος και απολύτως οικολογικά υλικά μπορούμε όλοι να μετατρέψουμε την ταράτσα ή το μπαλκόνι μας σε έναν πραγματικό παράδεισο.
Λίγο κόκκινο χαλίκι, κατάλληλο τροφικό υπόστρωμα και χώμα, «έξυπνα» αδρανή υλικά, αντίληψη περί αισθητικής και διάφορα φυτά είναι μερικά από τα συστατικά που χρειάζονται για να διαμορφώσει κανείς έναν ολοκληρωμένο κήπο σε μια ταράτσα ή ένα μπαλκόνι, μετατρέποντας έτσι το μουντό και τσιμεντένιο αστικό περιβάλλον σε ένα χώρο πραγματικής οικολογικής και ψυχικής ανάτασης. Ήρθε λοιπόν η ώρα να βάλουμε για λίγο στην άκρη τις παραδοσιακές γλαστρούλες της γιαγιάς που έχουν ξεμείνει, και ενδεχομένως ήδη ξεραθεί στην ταράτσα, και να δούμε το θέμα λίγο πιο «επιστημονικά», επεμβαίνοντας στην κορεσμένη αστική πυκνότητα και δημιουργώντας νέους,υπέργειους φυσικούς χώρους που οι ειδικοί ονομάζουν «φυτεμένο δώμα». Τα κίνητρα και τα οφέλη που αποκομίζουμε από μια τέτοιου είδους επένδυση είναι οικολογικά, αισθητικά αλλά και πρακτικά. Αρχικά λοιπόν, η πράσινη ταράτσα αποτελεί μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για να ικανοποιήσουμε τις όποιες οικολογικές ανησυχίες μπορούμε να έχουμε. Είναι ο δικός μας μοναδικός τρόπος να περιορίσουμε τις συνέπειες από τις καταστροφικές θερμικές νησίδες που αναπτύσσονται ανάμεσα στα τσιμεντένια κτίρια και κατά προέκταση να συμβάλλουμε με το δικό μας τρόπο στον περιορισμό του φαινομένου της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Αδιαμφισβήτητα, η πράσινη ταράτσα αναβαθμίζει συνολικά και το αισθητικό αποτέλεσμα στο χώρο, δίνοντάς μας τη δυνατότητα να μετατρέψουμε μια «νεκρή» και αδρανή επιφάνεια σε ένα περιβάλλον πραγματικά ευχάριστο με το δικό του, εντελώς φυσικό, μικροκλίμα. Επιπλέον, σημαντικά οφέλη από μια τέτοια δραστηριότητα εντοπίζονται και σε ότι έχει να κάνει με περισσότερο πρακτικά ζητήματα όπως η ανανέωση του αέρα που μας περιβάλλει και που αναπνέουμε εμείς και τα παιδιά μας αλλά και ο παράγοντας της θερμομόνωσης που είναι ιδιαίτερα χρήσιμος για το κτίριο στο οποίο ζούμε. Ας μην ξεχνάμε ότι ένα καλά μονωμένο σπίτι επηρεάζεται πολύ λιγότερο από τις εξωτερικές κλιματικές συνθήκες επιτρέποντάς μας να κάνουμε αξιοσημείωτη εξοικονόμηση χρημάτων μέσα από τις διαδικασίες της θέρμανσης, το χειμώνα, και της ψύξης, το καλοκαίρι. Ταυτόχρονα, μια σωστά κατασκευασμένη πράσινη ταράτσα συνεισφέρει σημαντικά και στην υγρομόνωση αλλά και στην προστασία του κελύφους του κτιρίου. Πέρα όμως και από αυτά, μια έξυπνα φυτεμένη ταράτσα μπορεί εύκολα να αναδειχθεί στο καθημερινό μας καθιστικό, ειδικά τους ζεστούς μήνες του χρόνου. Με τις κατάλληλες προσθήκες μιας μικρής πέργκολας, η οποία γενικά προτιμάται, έχουμε αυτόματα έναν καινούριο χώρο χαλάρωσης και νέων δραστηριοτήτων για όλη την οικογένεια. Έτσι, αν μέχρι τώρα το
πρώτο πράγμα που μας ερχόταν στο μυαλό για να τοποθετήσουμε σε μια ταράτσα ήταν μια τέντα και μια ψησταριά, τώρα υπάρχει η δυνατότητα να κάνουμε κάτι πολύ διαφορετικό και μάλιστα με αρκετά λογικό κόστος.
Πως γίνεται η πράσινη ταράτσα; Τι υλικά χρησιμοποιούνται;
Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πως πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στη δημιουργία μιας πράσινης ταράτσας, καθώς μπορεί να κάνουμε σημαντικά λάθη και να δημιουργηθούν διάφοροι κίνδυνοι. Για αυτό καλό είναι, αν αποφασίσουμε να προβούμε σε μια τέτοια μετατροπή του χώρου, να το κάνουμε με τη βοήθεια ενός ειδικού. Έτσι θα εξασφαλίσουμε την αποτελεσματικότητα του εγχειρήματος αλλά και την εξασφάλιση των σωστών προδιαγραφών ασφαλείας. Σκεφτείτε για παράδειγμα ότι δεν μπορούμε απλά να απλώσουμε χώμα στην ταράτσα και να το φυτέψουμε. Ο αέρας θα πάρει το χώμα και τα φυτά που θα βάλουμε δεν θα μεγαλώσουν ποτέ, αφού δεν θα βρουν το κατάλληλο έδαφος. Σύμφωνα λοιπόν με τον κ. Κωνσταντίνο Καριανάκη, εκπρόσωπο της Green Roof ,εταιρείας που ειδικεύεται στην κατασκευή πράσινων ταρατσών, η εγκατάσταση αυτή για να γίνει σωστά πρέπει να περιλαμβάνει συγκεκριμένη διαστρωμάτωση. Αρχικά λοιπόν γίνεται στατική μελέτη του χώρου από ειδικό μηχανικό, προκειμένου να εξασφαλιστεί η ασφάλεια στη στατικότητα του κτιρίου, καθώς το επιπλέον βάρος που προστίθεται μπορεί να φτάσει ακόμα και τα 120 κιλά ανά τ.μ. Έπειτα πρέπει να εξασφαλιστεί η δυνατότητα της εγκατάστασης για υγρομόνωση αλλά και θερμομόνωση. Για αυτό η πράσινη ταράτσα «χτίζεται» σε πολλά απαραίτητα στρώματα (ύψος περίπου 12 εκατοστών). Τα υλικά που τοποθετούνται, κατά σειρά από τη βάση και προς τα επάνω, είναι τα εξής:

-         Mεμβράνη υγρομόνωσης
-         Αντιριζική μεμβράνη
-         Υλικό θερμομόνωσης
-         Μεμβράνη αποστράγγισης, αερισμού & αποθήκευσης νερού
-         Διηθητική μεμβράνη
-         Ειδικό τροφικό υπόστρωμα ύψους 10 εκατοστών που λειτουργεί όπως το κανονικό χώμα αλλά έχει ειδικές ιδιότητες που του επιτρέπουν να μην διαλύεται από τον αέρα και το νερό και παρέχει στα φυτά ότι χρειάζονται.
Η φύτευση. Όποια είδη φυτών επιλέξουμε να τοποθετήσουμε